Świąteczne potrawy z jaj

Jaja są nierozerwalnie związane z Świętami Wielkanocnymi, gdyż świecimy je w koszyku podczas Wielkiej Soboty, dzielimy się nimi w trakcie śniadania świątecznego, w związku z tym, nie może też ich zabraknąć na stole wielkanocnym. Warto podkreślić to, iż dania z jajek są jak najbardziej odpowiednie nie tylko podczas śniadania, obiadu czy kolacji ale z powodzeniem mogą też służyć jako zakąski podawane między głównymi posiłkami.

Nie ulega wątpliwości to, że najbardziej powszechne są jaja w majonezie, które najszybciej możemy wykonać, bowiem w zaledwie kilka minut. Poza tym, możemy dodać do nich kawałki pomidorów i zielonych ogórków, szczypiorek oraz ryby, w szczególności marynowane śledzie. Należy powiedzieć o tym, iż niektórzy zastępują majonez sosem chrzanowym, czosnkowym lub ćwikłą z chrzanem. Oczywiście, mile widziane są faszerowane jaja, w szczególności iż nadzienie możemy wykonać praktycznie z wszystkich składników. Otóż, dużym zainteresowaniem cieszy się farsz rybny, ziołowy, kremowy, pieczarkowy, serowy, szpinakowy, w zależności od tego, co kto lubi.

Poza tym, musimy powiedzieć o tym, iż jaja są także wykorzystywane do przyrządzenia galaretek mięsnych i warzywnych oraz do różnego rodzaju sałatek. Można tu choćby wymienić sałatkę wiosenną lub jarzynową. Nie zapominamy także o pastach jajecznych czy smacznych kotlecikach z jaj. Nie mniej wybornie smakują jajka zapiekane w pomidorach, a dla odważnych proponujemy jajka sadzone na owocach morza. Oprócz tego, coraz bardziej powszechne stają się jaja marynowane, które stanowią idealną przekąskę. Warto tu jeszcze wymienić jajka w koszulkach czy sadzone w bułeczkach. Oto kilka sprawdzonych przepisów na wyborne dana z jaj, które warto sprawdzić.

Jaja zapiekane w pomidorach

Składniki:

4 jajka, 4 duże pomidory,250 g szynki,200 g sera żółtego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, główka sałaty.

Sposób przyrządzenia

Na początku myjemy pomidory, wycieramy i odcinamy im wierzchy. Kolejno usuwamy miąższ, solimy oraz pieprzymy, paskami szynki wyścielamy wnętrze warzyw. Następnie do każdego pomidora wbijamy jajko, doprawiamy ziołami, a na końcu posypujemy startym serem. Pieczemy około 20 minut, a po upieczeniu podajemy na liściach sałaty.

Pasta jajeczna

Składniki:

6 jaj, serek topiony (100 g),25 g miękkiego masła, pęczek szczypiorku lub czerwona kapusta, sól, pieprz.

Sposób przyrządzenia

Po pierwsze, jaja gotujemy na twardo. Cebulę albo szczypiorek drobno siekamy. Kolejno, rozdrabniamy jajka, np., ugniatając widelcem, dodajemy do nich serek topiony, masło, sól, pieprz i mieszamy. Na końcu dorzucamy szczypiorek albo cebulę i otrzymaną pastę chłodzimy przez ok. 30 minut. Następnie serwujemy ją z pieczywem.

Jajka w koszulkach

Składniki:

2 jajka, 2 plastry szynki, pszenne pieczywo, łyżka masła.

Sposób przyrządzenia:

Zaczynamy od upieczenia kromek w piekarniku lub w tosterze. Kolejno, szynkę smażymy na maśle. Następnie gotujemy osoloną wodę i do wrzątku wrzucamy rozbite jajko. Czekamy aż żółto zostanie otoczone „koszulką” i wyciągamy. Na końcu serwujemy je na grzankach z szynką.